3 stycznia 2013

MAŁE HOLENDERSKIE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ


Składniki:
- 115g mąki orkiszowej u mnie typ700
- 115g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- około pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 90g ksylitolu(lub cukru)
- szczypta soli
- 100g miękkiego masła
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Z podanej porcji ulepić około 70-80 kuleczek wielkości orzecha laskowego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec około 20 min.



Smacznego!:)

ORZECHOWE SPIRALKI NA MĄCE ORKISZOWEJ


Przepis znalazłam tutaj

Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700)
- pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200g masła
- 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru)
- 2 żółtka

Składniki na nadzienie:
- 200g orzechów mielonych włoskich
- pół szklanki mleka
- 5 łyżek ksylitolu
- łyżeczka cukru migdałowego( lub trochę olejku migdałowego)


Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić na 15 min. do lodówki. W tym czasie zmielić orzechy oraz podgrzać mleko, w którym rozpuszczamy ksylitol. Mleko studzimy i dodajemy do niego orzechy i olejek migdałowy. Powstanie z tego masa do ciasteczek. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i posmarować przestudzoną 1/2 masy orzechowej. Zwinąć w rulonik i odłożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.Gdy ciasto się schłodzi, pokroić na około 1cm plasterki i poukładać na blaszce wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 20 min. Zostawić na blaszce do wystygnięcia.


Smacznego!:)