11 stycznia 2014

KSYLITOL Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ



   Często w przepisach pojawia się cukier waniliowy. O ile cukier z prawdziwą wanilią jest już do kupienia prawie w każdym sklepie, to ksylitolu z wanilia niestety brak, ja przygotowuję sobie swój własny cukier brzozowy z prawdziwą wanilią. Przygotowanie go jest naprawdę banalnie proste a aromat przygotowywanych z nim ciast bajeczny, choć nie ukrywam, że na początku nie bardzo mi przypadł do gustu... Teraz już nie wyobrażam sobie innego cukru waniliowego. Polecam Wam również przygotowanie sobie takiego własnego waniliowego cudu.

Składniki:
- ksylitol ( u mnie ok.400g)
- laski prawdziwej wanilii ( u mnie 3-4 na słoik)
- słoik ok.500ml z nakrętką

Do słoika wsypać ok.połowy ksylitolu, dodać wydłubane ziarenka wanilii ( w tym celu należy laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pół  i nożykiem zeskrobać z niej ziarenka, które następnie należy dodać do słoika) i dokładnie wymieszać. Można także dodać kawałki laski wanilii, tylko pamiętajmy by je wyjąć przed dodaniem do ciasta. Następnie dodać resztę ksylitolu i ponownie zamieszać. Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na ok.2 tygodnie. W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słoikiem tak , by cukier nam się przemieszał. Po 2 tygodniach mamy już gotowy, swój własny , aromatyczny cukier waniliowy. Zapewniam Was , że gdy spróbujecie takiego cukru już innego nie będziecie chcieli.
W miarę ubywania cukru ze słoika dosypuję na nowo ksylitolu i dodaję po trochu wanilii.




Smacznego :-)

MIELONY KSYLITOL


    Ponieważ jak na razie nie jest jeszcze dostępny mielony ksylitol, musiałam sobie zaradzić sama. W tym celu zakupiłam sobie młynek do mielenia kawy, który wręcz idealnie sprawdza się do mielenia cukru trzcinowego ( teraz już nie mielę , bo od niedawna jest już dostępny puder trzcinowy ) oraz ksylitolu. Koszt takiego młynka jest naprawdę niewielki , mój kosztował niecałe 30 zł. A super sobie radzi z mieleniem cukru brzozowego. Co prawda lukru się z niego nie zrobi ( trzeba do tego używać żelatyny- a to już troszkę skomplikowana sprawa) ale idealnie sprawdza się do przyprószenia ciast i ciasteczek, a także do niektórych wypieków, gdzie potrzebujemy puder. Ja zawsze mielę sobie 2-3 paczuszki ( 500-750g) i przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku.




Smacznego :-)