27 maja 2014

KURCZAK Z ROŻNA - PIECZONY NA BUTELCE



    Kurczak pieczony w piekarniku na butelce, smakujący jak z rożna, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jak łatwo przygotować takiego kurczaka w domu, możecie się przekonać sami. Nie potrzeba wcale dużo przypraw a smak jest powalający. Ja dodaję tylko małą ilość soli, aromatyczny majeranek- to podstawa, posypuję dwoma rodzajami papryki i gotowe. Ten zapach i smak, po prostu bajeczne!
Mojej Rodzince tak zasmakował iż w krótkim czasie był już u nas dwukrotnie. Za drugim razem tylko w podwójnej ilości... Wczoraj nasz kurczak miał już w piekarniku kumpla do towarzystwa - we dwóch raźniej... ;-)
Kiedyś przygotowywało się takiego kurczaka na butelce od śmietany, teraz takowych opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik.

Składniki:
- 1 kurczak w całości (mój miał ok.1600g)
- aromatyczny majeranek (ok.2-3 łyżek)
- ostra mielona papryka
- słodka mielona papryka
- sól
+butelka ,np.po soku

Kurczaka dokładnie umyć, odciąć kuper i lekko osuszyć. Do wnętrza wsypać 1 łyżkę majeranku, posypać także solą (ja zmieliłam tylko trochę młynkiem).
Wierzch natrzeć majerankiem i posypać lekko ostrą papryką oraz intensywniej słodką. Oprószyć lekko solą (ja posypałam tylko solą z młynka, użyłam jej naprawdę niewiele a wcale nie był niedosolony). Doprawioną tuszkę umieszczamy na butelce (napełnionej wodą do ok.3/4 pojemności), postawionej na blaszce z piekarnika. Woda parując zapewni soczystość naszego mięsa.


Blaszkę wsuwamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez pierwsze 30 minut (termoobieg). Następnie temperaturę zmniejszamy do 170*C i dopiekamy jeszcze ok.40 minut. Cały czas mamy włączony termoobieg. Gdy zbyt mocno się rumieni można temperaturę pod koniec zmniejszyć do 160*C, czasu lepiej nie skracać, musi się dopiec wewnątrz.



Ja piekłam jednego ok.70 minut, gdy wsunęłam dwa, czas wydłużyłam do 80 minut (były też trochę większe- każdy miał prawie 1700g).


we dwóch raźniej ;-) 



Smacznego ;-)