29 lipca 2014

LEKKI, LETNI KREM POMIDOROWY Z GORGONZOLLĄ



    Latem warto przygotować trochę inną niż tradycyjna zupę pomidorową. U nas zagościła ostatnio przepyszna zupa- krem ze świeżych pomidorów, z dodatkiem gorgonzolli i nutą kokosa- idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Obydwie wersje równie smaczne, co kto woli. Zupa jest bardzo delikatna i meeega smaczna.

SERNIK NA ZIMNO NA CHRUPIĄCYM SPODZIE Z DODATKIEM NUTELLI



   Sernik na zimno, który skradł serca zarówno małych gości na imprezie (wielkich wielbicieli nutelli) jak i tych starszych. Idealne połączenie smaków. Słodycz nutelli, chrupkość sucharów, dodatek owoców, różne smaki galaretek

SAŁATKA WARSTWOWA WERSJA II



   Kolejna wersja sałatki warstwowej. Po pierwszej wersji- naszej ulubionej zresztą, już od dłuższego czasu przymierzałam się do przygotowania sałatki z selerem konserwowym i choć osobiście za smakiem gotowanego selera nie przepadam, to ta sałatka bardzo przypadła mi do gustu. Połączenie selera, z wędzonym kurczakiem, słodko-kwaskowym ananasem oraz dużą ilością słodkiej kukurydzy okazało się bardzo smakowite. Polecam, szczególnie na imprezy. Porcja dość konkretna...

Składniki:
- puszka ananasów (w kawałkach)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 słoik selera konserwowego
- 2 wędzone udka od kurczaka
- 200g żółtego sera (u mnie gouda)
- duża puszka kukurydzy (u mnie ok.400g)
- ok.4-5 łyżek dobrego majonezu
- ok.4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)

W miseczce przygotować sobie majonez wymieszany razem z jogurtem i doprawiony świeżo mielonym kolorowym pieprzem (ja dałam go dość sporo).
W misie (u mnie garnek żaroodporny) wyłożyć warstwami: odsączonego ananasa (ja pokroiłam go jeszcze na mniejsze kawałki), odsączony seler konserwowy, pokrojone w kostkę jajka, zalać to połową przygotowanego sosu jogurtowo-majonezowego.


Na nim ułożyć kawałki kurczaka bez kości i bez skóry, pokrojone w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę i zalać drugą połową sosu jogurtowo-majonezowego. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Przed podaniem dobrze schłodzić. 
Można również całość wymieszać ale nie ma takiej potrzeby, wystarczy tylko pamiętać by nakładać wszystko warstwami, od góry do dołu.






Smacznego :-)
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!