21 października 2014

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ



  To świetne ciasto na rodzinne imprezy, do popołudniowej kawki ale również na drugie śniadanie do pracy, szkoły... Rzadko piekę ciasta ucierane, to skusiło mnie wyglądem (w jakiejś gazetce), zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową i cukier na ksylitol, dodałam także kruszonkę i wyszło cudnie aromatyczne i genialne w smaku. Taka jakby wilgotna babka, ale pozostawia bardzo pozytywne wrażenia smakowe. Polecam, imponuje zarówno wyglądem jak i smakiem. Piekłam w ciemnej blaszce o wymiarach 33x23cm.

Składniki ciasta:
- 200g miękkiego masła
- 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 8 jajek (osobno białka i żółtka)
- 500g mąki orkiszowej u mnie typ750  ,    lub 3 szklanki pszennej
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki (ilość wg uznania)

Dodatkowo:
- cukier trzcinowy do posypania (ok.1-2 łyżki)- nie trzeba
- płatki migdałów
- kruszonka do posypania ciasta

Miękkie masło ucieramy z ksylitolem, dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy do otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z utartą masą. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy, wykładamy wydrążone śliwki i obsypujemy kruszonką, ja posypałam także cukrem trzcinowym i jeszcze dodatkowo płatkami migdałów.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.40 minut (program góra-dół), do suchego patyczka.



Składniki kruszonki:
- 50g twardego masła
- 50g ksylitolu
- 100g mąki orkiszowej

Wszystkie składniki odważyć do miski i dokładnie zagnieść. Masa powinna się kruszyć. Gotową kruszonką obsypać ciasto przed wstawieniem do piekarnika.




Smacznego :-)
Smaczna Jesień Zabieramy ze sobą posiłek Imieniny u cioci